miercuri, 14 martie 2012

Doua metode simple pentru a scapa definitiv de depresie


Bine te-am regasit!

Am revenit duminica seara in Timisoara cu forte proaspete si cu multe idei de articole. Am fost plecat la un Bootcamp in mijlocul muntilor pentru 4 zile de dezvoltare personala. Am plecat la acel seminar cu gandul ca o sa ii invat pe participanti cateva metode de aflare a valorilor personale si alte cateva metode de comunicare. Comunicare nu cu alte persoane – ci cu ei insisi! Dar mai degraba am invatat eu mult mai multe de la acel grup extraordinar cu care m-am intalnit. Am invatat modelul de curaj pe care il aplica oameni diferiti pentru a iesi din situatii limita.

Inainte insa de a da incepe sa cititi articolul propriu-zis, o sa va povestesc despre un amic de-al meu care avea o problema de depresie. Cand l-am cunoscut eu, deja reusise sa isi invinga depresia si sa aiba incredere ca totul se va indrepta. Nu o sa te plictisesc povestind prin cate a trecut el de a ajuns la depresie, dar o sa iti spun numai cum a simtit etapele in momentul in care depresia a inceput sa il atinga.

Primele semne ale depresiei

Amicul meu incepe povestirea asa:

“Eram seful unui birou de resurse umane cand sotiei mele ii vine ideea sa luam un credit pentru un apartament mai mare. Nu am stat prea mult sa ma gandesc la asta pentru ca de curand imi fusese marit salariul si simteam ca pot sa platesc rata mai mare la banca. In perioada care a urmat am fost amandoi foarte fericiti, am luat creditul si ne-am mutat in noul apartament. Apoi au inceput dezastrele. Firma unde lucram a fost vanduta unui patron strain care nu avea interesul sa o dezvolte. Pe masura ce zilele treceau, firma se tot micsora in loc sa creasca. Eu eram cel care dadeam oamenii afara. Stiam ca daca o sa mai continuam asa, o sa vina si randul meu. Ceea ce, dupa aproape un an si ceva, s-a si intamplat. Eram fara servici, cu un credit la banca, cu un copil mic si cu o sotie care era inca in concediu de maternitate. Ceea ce am incercat sa fac a fost sa imi protejez familia si nu le-am spus pana in ultimul moment despre pericolul de a pierde casa.”

Acesta a fost inceputul pe care mi l-a povestit aproape cu lacrimi in ochi. O sa iti spun apoi ce i s-a intamplat cu cuvintele lui.

A trecut prin etapele de inceput ale depresiei ca toti ceilalti. Uite ce mi-a spus:

- “Am inceput sa devin tot mai nervos”

- “Am renuntat sa mai ies sa ma distrez cu prietenii”

- “Nu ma mai interesa sa comunic cu familia”

- “Am inceput sa mananc mai mult si mai dulce”

- “Preferam sa dorm cat mai mult, dar nici aceasta nu imi reusea tot timpul”

- “Oboseam imediat dupa mijlocul zilei, nu mai aveam energie pana seara”

- “Ma simteam golit sufleteste si simteam ca as fi putut sa plang usor daca nu mi-ar fi fost rusine”

- “Gandurile imi erau mai tot timpul triste si imi pierdusem interesul sa mai caut solutii”

- “Erau zile in care mancam prea mult, altele in care nu simteam deloc foame”

- “Imi parea rau ca e dimineata si ca iar trebuie sa trec prin ziua care urmeaza”

Ti-ai dat deja seama ca aceasta lista cuprinde toate lucrurile prin care trece o persoana care sufera de depresie. Am pus pe lista 10 caracteristici ale omului depresiv. Te rog sa verifici daca nu cumva intalnesti la tine sau la cineva din familia ta cateva din aceste caracteristici.

Uite cum sa calculezi:

Daca una din caracteristici se intalneste frecvent, atunci o punctezi cu: 2

Daca una din caracteristici apare rar, atunci o punctezi cu : 1

Daca nu apare niciodata, atunci o punctezi cu : 0 (zero)

Acum calculeaza scorul obtinut si citeste caracterizarile urmatoare:

Intre 0 si 5 puncte: nu ai de ce sa iti faci probleme, esti o persoana fara riscuri de depresie. Citeste alt articol mai util pentru tine.

Intre 6-10 puncte: ai mici semne de depresie, fii atent la cauzele care iti pot provoca oboseala exagerata si la cauzele stresului care te inconjoara. Daca poti sa te odihnesti un pic mai mult, eventual in mijlocul naturii, ai rezolvat problema.

Intre 11-15 puncte: esti pe drumul catre o stare de depresie. Trebuie sa iei rapid masuri. Citeste in continuare ce ai de facut.

Intre 15-20 puncte: esti in faza de depresie, dar probabil ca stiai deja aceasta. Chiar de acum va trebui sa faci ceea ce o sa citesti in articol, dupa ce intelegi tot ceea ce o sa iti prezint, o sa iti fie mult mai usor sa scapi definitiv de depresie.

Amicul meu a reusit sa scape de depresie, a folosit o metoda extraordinara numita “cosul cu fragi” pe care o sa ti-o prezint si tie, pe langa alte mici secrete care te vor ajuta sa scapi de depresie. L-am intalnit dupa cateva luni, era vesel. Parca de nerecunoscut. Deja trecusera luni bune de la momentul de depresie. Mi-a spus: “Fii atent la semnele pe care ti le da viata, daca intalnesti o persoana sau daca citesti o carte, nu e nimic intamplator. Fiecare eveniment iti spune ceva.” L-am intrebat ce vroia sa imi zica cu asta. Mi-a spus ca depresia l-a invatat ca orice moment din viata contine in el toate celelalte momente – atunci incerci sa nu te gandesti la viata ta, dar o faci si daca reusesti sa inveti este excelent. Dupa depresie a invatat ca trebuie sa isi puna in valoare acele “talente” care sa il faca pe el fericit. A inceput sa ia lectii de pian, a inceput sa faca sport si sa faca excursiile pe care nu le facuse pana atunci. Spunea ca depresia i-a imbunatatit viata. Ce poti sa mai zici? J Omul era de-a dreptul transformat.

Metoda numarul unu pentru a scapa de depresie – “Cosul cu fragi”

Iti plac fructele? Probabil ca daca ai depresie avansata, o sa spui ca nu. Sa speram ca nu ai asa ceva si ca macar un fruct tot aprecieziJ

De fapt, numele de “cos cu fragi” nu se refera deloc la mancatul fructelor, ci la micile placeri ale vietii tale pe care le ignori. Parca le urasti de-a dreptul! Cauti insa sa te chinui sa iti atingi MARILE placeri ale vietii. Nu te mai bucura sa joci carti cu copilul, ci acum vrei sa mergi in concediu in croaziera pe Marea Mediterana. Ai uitat cum e sa faci forme din nisip pe plaja pentru ca vrei sa te lupti sa iti cumperi propria plaja J

Din pacate, cam asa facem toti. Placerile de langa noi le ignoram si stam frustrati cate un an sau mai bine pana atingem cu varful degetelor umbra unor placeri mai mari si mai costisitoare.

Depresia este cauzata de faptul ca balanta fericire – nefericire inclina mult prea des si mult prea mult in directia nefericirii. Ar fi simplu sa o inclinam in partea cealalta, dar daca un lucru e prea simplu, atunci parca nu e pentru tine.

Stii ca oamenii de la sat, vorbesc de taranii de acum 20 -30 de ani, nu stiau ce e aia depresie? Da, erau tristi, erau dezamagiti, erau chinuiti – si totusi, depresia nu aparea. Depresia apare atunci cand uiti de tot ceea ce iti face placere si cauti numai ceea ce iti imaginezi tu ca iti va face placere. Uiti ca atunci cand erai copil te bucurai de cel mai mic lucru – fara sa conteze daca era frumos sau urat, fara sa conteze daca era curat sau murdar. Am pierdut simplitatea si acum suntem vulnerabili. Daca am avea o viata in care lucrurile simple au valoare – am scapa definitiv de multe probleme ca depresia, stresul, insomnia, bulimia, etc.

Am pierdut radacinile din noi, suntem ca niste copaci care si-au luat radacinile in brate si au plecat la plimbare.

Gata, mi-am spus supararea !

Spuneam ca prima metoda de a face fata depresiei este umplerea unui “cos cu fragi”. Cosul cu fragi este o lista cu acele placeri care ti le refuzi, dar care nici nu te costa, nici nu ti-ar lua timp sa le faci. De exemplu, cand mi-am facut eu “cosul cu fragi”, lista arata cam asa:
O baie fierbinte
O patura pe iarba si eu intins pe spate si cu ochii la formele norilor
O carte SF cu roboti sau cu nave spatiale
- CENZURAT - J
Salata de vinete cu multa maioneza
Melodia “Conquest of paradise” de Vanghelis
Sa ma joc cu nepoteii mei
Plimbare cu iubita
O pestera de explorat
Un Monopoly cu prietenii din liceu
O prajitura “tiramisu” fara cafea
Sa imi urmaresc pestii in acvariu
Sa miros o padure de pini sau brazi

Cred ca te-ai distrat citind . Sunt acele mici activitati care pe mine ma salveaza de la orice inceput de depresie. Pentru mine sunt “cosul cu fragi”. Activitatile din “cosul cu fragi” sunt personale, nu le copia de la mine si nici de la altcineva.

Pentru a le afla, scrie intr-o agenda pe care o ai la indemana orice activitate pe care ti-o amintesti si care, in orice moment ai fi, are un efect benefic asupra ta. Scrie timp de cateva zile. Azi incepe si zilele urmatoare completeaza lista.

Apoi vine intrebarea surpriza: cat de des faci fiecare dintre activitatile de pe lista?

Daca aceste lucruri sunt cele care te fac fericit constant, de ce nu le faci mai des? Nu te astepta sa fii plin de bucurie, daca tu din lista de 10-15 elemente faci numai cate unul pe luna. Fa-ti un program. In fiecare zi cauta sa faci macar 1-2 din elementele pe care le-ai pus pe lista. O sa vezi ce simplu e sa faci ceva care iti placeJ. Nu mai astepta sa fii fericit/fericita peste un an, cand vine concediul sau vacanta. Ai putea chiar acum sa faci ceva pentru propria ta stare de fericire. Nu mai astepta sa vina cineva sa le faca in locul tau, nu o sa se intample asta niciodata.

Folosirea culorilor pentru a scapa de depresie

Daca insa cosul cu fragi crezi ca nu iti este suficient, atunci ai putea sa faci un mic experiment.

Exista o metoda care a fost folosita de ceva vreme in tarile nordice ca Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia. Acolo au atat de putina lumina ziua in unele perioade de iarna, incat au observat ca multa lume suferea de depresie. Au facut deci o legatura intre cantitatea de lumina si starile mentale de bucurie si tristete. Nici nu e prea greu – daca afara e o zi insorita sau una intunecata, nu stai prea mult pe ganduri sa iti dai seama in care zi te simti vesel sau nasol. Puteam sa le spun si eu asta, nu trebuiau sa cerceteze atatia ani .

Au dus cercetarile mai departe. Au ajuns la concluzia ca pentru a avea efect maxim, lumina trebuie sa aiba anumite nuante, anumite culori. Apoi au incercat sa vada daca e suficient sa arate la cineva un bec aprins si colorat. Da, functiona cat de cat. Dar efectul maxim a aparut cand intreg corpul era atins de lumina colorata. Se pare ca pielea noastra “vede” culorile. Au fost cateva experimente cu persoane nevazatoare. Erau puse intr-o camera intunecata. La un moment dat, se aprindea in liniste deplina lumina. Majoritatea dintre ei stiau ca lumina s-a aprins. Unii dintre ei puteau sa spuna si culorile diferite ale luminii. Straniu, nu?

Cum se procedeaza ca sa folosesti lumina si culoarea pentru combaterea depresiei:

Ai nevoie de o lampa cat mai mobila, sa ii poti schimba directia in functie de locul in camera unde te afli tu. Apoi iti trebuie un bec cat mai intens, de culoare portocalie, de preferat. Daca nu ai gasit, atunci e bun si unul normal cu nuanta cat mai deschisa, ca lumina zilei.

De aici ai diferite variante de aplicare:
Poti sa tii lumina respectiva pornita permanent si indreptata spre tine
Poti sa dormi cu lumina respectiva aprinsa si indreptata catre tine
Poti sa te pui in fotoliu in fata ei si sa tii ochii inchisi si sa iti imaginezi ca intra prin porii pielii energie luminoasa in corpul tau, ca iti inunda fiecare celula si ca se concentreaza in fiinta ta tot mai multa lumina si culoare. Ca si cum ai deveni un imens acumulator de lumina si culoare portocalie.

Varianta cea mai practica este sa faci ca la punctul 4, dar stand cu ochii inchisi la soare. Sa iti imaginezi ca lumina soarelui intra in corpul tau si te inunda cu energie si caldura. Dintre toate aceasta e cea mai eficienta si ti-o recomand sa o faci si daca nu ai probleme de depresie, ci ai nevoie sa iti incarci bateriile. Daca te simti obosit sau stresat sau daca ai pur si simplu un pic de timp liber.

Aceasta metoda e extrem de folositoare datorita efectelor pe care le are culoarea portocalie asupra psihicului nostru. Portocaliul este cel mai bun stimulent emotional, amplifica emotiile si indeparteaza timiditatea. Combate stresul si creste pofta de viata. Despre persoanele care au portocaliul ca si culoare preferata se spune ca sunt persoane sociabile, pline de entuziasm si energie. Pe langa aceste efecte, culoarea portocaliu are rolul de a stimula glandele endocrine si metabolismul. Echilibreaza pofta de mancare (daca mananci prea mult vei reduce cantitatea – daca mananci prea putin vei creste cantitatea), te ajuta in caz de alergii si in cazuri de deficiente hormonale.

Ca elemente in plus, ai putea sa pui cat mai multe obiecte portocalii in camera ta, chiar perdeaua prin care trece lumina soarelui sa aiba culoarea portocalie. Aceasta va functiona ca o lampa complet naturala – prin perdea va trece lumina solara si va umple camera de culoare portocalie.

Ce faci daca cineva apropiat sufera de depresie

Aceasta este o situatie destul de frecventa, in general femeile sunt mai sensibile si observa imediat daca cineva din jurul lor sufera de depresie.

Daca vrei sa ajuti persoana care sufera de depresie, trebuie sa incepi cu acele lucruri care i se vor parea simple si inofensive. Asta deoarece nu totdeauna ajutorul tau va fi primit imediat, uneori persoanele care sunt depresive nu vor sa le scoti din starea lor de tristete. Cauza e interesanta, dar nu te plictisesc cu asa ceva acum.

Ce poti sa faci este sa incepi sa scoti persoana la aer, cat mai multe plimbari in aer liber si curat. Aerul poluat din oras nu e prea eficient. Cauta sa organizezi un picnic la iarba verde sau o plimbare la periferia orasului. Alta masura imediata ce poti sa o aplici este sa ajuti persoana sa rearanjeze in casa, bineinteles J sugerand tu lista de culori (in special portocaliu). Scoate mobilele grele, inchise la culoare, rame de fotografii negre sau maro inchis, tablourile bunicilor sau altor persoane decedate. Fii atent sa nu apara culori inchise sau culoarea violet, care are unele efecte hipnotice si in acest caz nu ar ajuta. E important ca persoana care sufera de depresie sa se axeze pe prezent, nu pe trecut. Asa ca incearca sa o aduci in prezent vorbind chiar tu de lucrurile bune din prezent. Nici din trecut, nici din viitor. Daca persoana accepta ca are nevoie de ajutor, atunci e mai usor. In acest caz poti sa o pui sa asculte MP3-ul cu autosugestii de pe Nlp Mania.

Urmareste ca atunci cand vorbesti sa folosesti sugestii indirecte. Uite o lista cu expresii care pot sa fie de ajutor:

- “numai tu stii cat de bine ma simt atunci cand sunt impreuna cu tine” – are rolul de a reasigura persoana ca are valoare in ochii tai

- “ai putea, daca doresti, sa iti tii sub control toate starile tale emotionale” – este o sugestie de incurajare, iarasi indirecta. Sugestiile directe sunt de obicei refuzate de persoane care sufera de depresie.

- “toata lumea care trece prin aceste stari spune ca sunt trecatoare, ca o frunza luata de vant” – aceasta sugestie asigura persoana ca are de-a face cu ceva usor, nu cu o povara prea grea si imposibil de indepartat

- “norocul tau este ca ai mult curaj de a infrunta viata, altfel cine stie cum ti-ar fi” – acesta sugestie ii spune persoanei ca de fapt e curajoasa si ca va reusi sa invinga

- “ai trecut tu de lucruri mult mai dificile …” – aici e bine sa dai ceva exemple de care persoana se simte mandra ca a reusit sa depaseasca acele obstacole – are rolul de a ii spune “daca am reusit o data, o sa reusesc inca o data”

- “imagineaza-ti cat de luminoasa o sa fie casa dupa ce facem schimbarile … “ , etc – folosirea lui “imagineaza-ti” inainte de o afirmatie are rolul de a “rupe” lantul emotiilor in care se complace persoana. Cuvantul “imagineaza-ti” te obliga sa iesi din tiparul emotiilor negative si sa folosesti creierul pentru altceva – pozitiv.

Ar fi o lista uriasa de asemenea expresii, care uneori se potrivesc mai bine unei persoane alteori nu, trebuie sa le incerci. Fiecare persoana e diferita. Poate ai citit in articolele anterioare despre cele trei moduri de a functiona ale creierului: vizual, auditiv, tactil. Atunci cand predomina modul tactil de utilizare, persoana are tendinte depresive. Ce ai de facut este sa o duci catre o utilizare a creierului in mod vizual si auditiv. Din aceasta cauza functioneaza folosirea cuvantului “imagineaza-ti…”, pentru ca obliga creierul sa formeze imagini – sa functioneze vizual. Cand creierul functioneaza preponderent vizual, emotiile se micsoreaza, nu te mai influenteaza asa mult – devin usor de controlat.

Pentru aceasta ai nevoie de activitati de genul urmator:

- Pictura sau desen

- Priveste filme sau participa la spectacole (preferabil comedie)

- Iesi in natura, astfel incat sa ai posibilitatea sa vezi cat mai multe lucruri noi, sa iti fie atrasa atentia de ceea ce vezi

Aceste metode nu elimina cauza depresiei, ci o sa te faca sa poti sa faci fata acestei cauze. Nu am cum sa iti spun cum sa rezolvi cauza, pentru ca aceasta este foarte personala. Poate ca suferi de depresie pentru ca nu reusesti sa faci ceea ce ti-ai propus, sau poate ai probleme financiare sau de cuplu, sau poate ai pierdut pe cineva drag. Cauzele sunt multiple, tu insa trebuie sa faci acel efort pentru a reusi sa te echilibrezi, pentru a regasi armonia sufleteasca de dinainte de aparitia depresiei. Apoi vei avea destula putere pentru a gasi rezolvarile potrivite pentru problemele respective. Uneori insa depresia nu are o cauza clara. Acele cauze trebuie cautate in subconstient. Acolo ai ascuns probleme pe care vrei sa le uiti si care acum revin la suprafata. La un moment dat va trebui sa privesti in fata tot ceea ce ti-ar place sa uiti, pentru asta ai nevoie sa ai multa stapanire de sine si putere interioara. Primul pas e deja facut.

Eu iti doresc succes in continuare,

Pe curand.

Marius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu