miercuri, 14 martie 2012

Ce iti doresti cu adevart-povestire cu talc


Un vapor a ancorat in Mexic, langa un micut sat de pescari. Un turist i-a complimentat pe pescari pentru calitatea produselor si i-a intrebat cat timp le ia sa prinda acei pesti.
- Nu foarte mult timp, au raspuns pescarii la unison.
- Dar de ce n-ati mai stat, ca sa prindeti mai mult peste?
Pescarii i-au raspuns ca micile cantitati pe care le prind sunt suficiente pentru nevoile lor si ale familiilor lor.
- Pai, si ce faceti in restul timpului? a intrebat turistul.
- Dormim pana tarziu, ne jucam cu copiii si ne facem siesta impreuna cu sotiile noastre. Mai tarziu, pe seara, mergem in sat, unde ne intalnim cu prietenii,cantam la ghitara cateva cantece si tot asa... Avem o viata plina. Turistul i-a intrerupt:
- Stati putin! Eu am absolvit Harvard-ul, am o diploma in economie si pot sa va ajut! Trebuie sa pescuiti mai mult timp in fiecare zi. In felul asta, o sa puteti vinde pestele pe care il prindeti in plus. Cu veniturile suplimentare, veti putea cumpara o barca mai mare.
- Si dupa aia? au intrebat pescarii.
- Cu banii suplimentari pe care-i va aduce barca, veti putea cumpara o a doua si o a treia barca si tot asa, pana cand veti avea o intreaga flota de barci de pescuit. In loc sa vindeti pestele unui intermediar, veti putea negocia direct cu marile fabrici de procesare, poate chiar sa va construiti propria fabrica.
Atunci veti putea parasi satucul asta micut si sa va mutati in Mexico City Los Angeles, sau poate chiar la New York! De acolo va veti putea conduce noua intreprindere prospera.
- Si cam cat timp ne-ar lua asta? au intrebat pescarii.
- Douazeci, poate chiar douazeci si cinci de ani, a replicat turistul. - Si dupa asta?
- Dupa asta?!... Ei bine, prietene, asta-i momentul cand devine cu adevarat interesant, a raspuns zambind larg turistul. Cand afacerea ta este cu adevarat uriasa, poti sa incepi sa vinzi si sa cumperi active si sa faci milioane de dolari!
- Milioane?! Serios? Si dupa asta? au intrebat pescarii.
- Dupa asta, veti putea sa va retrageti din afaceri, sa traiti intr-un satuc linistit si retras pe malul marii, sa dormiti pana tarziu, sa va jucati cu copiii vostri, sa va faceti siesta cu sotiile si sa va petreceti serile impreuna cu prietenii, distrandu-va cum veti dori. - Cu tot respectul, domnule, dar asta e exact ce facem acum. Care ar fi rostul sa irosim douazeci si cinci de ani?!... au intrebat mexicanii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu