miercuri, 29 februarie 2012

Efectul Pygmalion

Daca un popor crede ca va trai prost, chiar va ajunge sa traiasca prost, pentru ca se va comporta ca atare, intrand intr-o spirala negativa.

De doi ani de zile, societatea romaneasca resimte ceea ce sociologii numesc Efectul Pygmalion sau profetia autoimplinita. Efectul, studiat timp de doua decenii de Robert Rosenthal, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside, se refera la fenomenul prin care asteptarile si implicit comportamentul fata de o persoana, un grup de persoane sau un eveniment influenteaza in mod clar rezultatul pe care il obtinem de la acestia.

Cu cat asteptarile sunt mai mari, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor. Si invers. Daca ne asteptam la rezultate proaste, vom "genera" acest efect. E ca la bursa. Daca un numar semnificativ de investitori cred ca o actiune se va deprecia, ea se va deprecia, pentru ca investitorii vor paria impotriva ei. (Sa luam cazul interactiunii dintre sef si subaltern. Daca seful crede ca subalternul nu este competent, se va comporta conform asteptarilor sale, iar subalternul are toate sansele sa nu obtina rezultate. Si invers. Daca seful crede ca subalternul va fi performant, acest lucru are mari sanse sa se petreaca, pentru ca managerul va crea cadrul propice manifestarii performantei, sustinandu-l pe angajat.)

La nivel macro, teoria se poate rezuma astfel: daca un popor crede ca va trai prost, va trai prost, pentru ca se va comporta ca atare, intrand intr-o spirala negativa. Este vizibila aceasta forma de manifestare in Romania zilelelor noastre? Intrebarea este, evident, retorica. Un citat din Divertis descrie cel mai bine starea de spirit a romanilor: "Astazi nu mergem la lucru, stam si ne facem sepuku!"

Un alt exemplu: majoritatea romanilor cred ca nu a venit inca sfarsitul crizei, ci dimpotriva, ca e posibil ca aceasta sa se adanceasca. Actionand pe baza acestei credinte, atat persoanele fizice, cat si cele juridice continua sa isi reduca drastic cheltuielile, chiar daca au resurse. Reducerea cheltuielilor atrage dupa sine scaderea consumului intern, care in mod direct duce la adancirea crizei. Si bucla se inchide. "Vedeti ca se adanceste criza? Stiam noi!" Unul dintre principalele motive care-i fac pe romani sa creada ca vor trai prost sunt stirile negative, repetate cu obstinatie. Acestea induc, in cel mai bun caz, un comportament de tipul "Hai sa mai asteptam, sa vedem ce se mai intampla". Adica exact de ce nu avem nevoie astazi. Sunt si stiri pozitive in Romania, stiri ce merita a fi subliniate si apreciate, deoarece ar putea contribui la schimbarea sensului spiralei. Dar nu prea au loc de mareea neagra. E momentul, e cazul sa le facem loc in vietile noastre.

Daca noi vom incepe sa credem ca lucrurile merg spre bine, ne vom comporta ca atare. Daca ne vom comporta ca atare, lucrurile vor merge spre bine. Sa dam putere stirilor pozitive. Sa le cautam, sa le urmarim, sa le apreciem. Sa LE CITIM. E cel mai simplu lucru pe care il putem face acum pentru a contribui la schimbarea sensului spiralei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu